‘Frogging’ verwijst naar het ontrafelen, eruit scheuren of ongedaan maken van een project. Meestal is dit het gevolg van een fout of de noodzaak om wijzigingen in het project aan te brengen. Het komt van het geluid ‘rip it, rip it’, wat veel breiers zeggen als ze hun steken ontrafelen.
Kikkeren of niet kikkeren?
De beslissing om wel of niet te kikkeren is een belangrijke beslissing voor elk breiproject. Er zijn verschillende redenen waarom we zouden kunnen overwegen om ons werk te verpesten. Deze omvatten fouten zoals onjuiste steken, gevallen steken, verkeerde spanning, patroonfouten, verkeerde meerderingen of minderingen, het veranderen van het ontwerp, achteruitsteken, onvolledige steken en ongewenste steken.
Terwijl ik aan mijn breiprojecten werk, heb ik vaak momenten waarop ik moet beslissen of ik mijn werk moet kikkeren. Hoewel kikkeren mij in staat stelt mijn fouten te corrigeren en een resultaat van hoge kwaliteit te behouden, kan het ook tijdrovend en frustrerend zijn.
Mijn advies aan andere breiers zou zijn om het kikkeren met een vriendelijke instelling te benaderen. Wees niet te streng voor jezelf; iedereen maakt fouten. Beschouw kikkeren als een kans om te leren en je vaardigheden te verbeteren.
Hoe je kikkert tijdens het breien
voorbereidingen treffen
Voordat ik begin met het kikkeren van mijn breiwerk, zorg ik ervoor dat ik geduld en een rustige aanpak heb, omdat kikkeren frustrerend kan zijn. Ik ben heel voorzichtig om alle steken los te maken op een manier die het garen niet in de war brengt. Ik begin langzaam en wind het garen gaandeweg op tot een bol.
Een deel van uw project Froggen
Als ik maar een deel van mijn breiwerk hoef uit te breien, vooral als ik een paar rijen moet uitscheuren, onderzoek ik de rijen en steken zorgvuldig om te bepalen waar mijn fout ligt. Om te beginnen met het uitrafelen, verwijder ik de breinaald en trek ik voorzichtig aan het garen om de steken los te maken totdat ik de fout bereik.
Het is belangrijk om bij te houden welke rijen worden uitgetrokken, zodat ik weet waar ik mijn patroon opnieuw moet starten.
Uw hele project uitstippelen
Als ik mijn hele breiproject moet afwerken, pak ik mijn breinaalden en rafel ik elke rij en steek uit, en wikkel het garen onderweg om de rugleuning van een stoel.
Garen dat is ontrafeld, is meestal erg geknikt en het is beter om het in een grote lus te winden en dan op vier verschillende plekken af te hechten met restgaren. Was vervolgens het garen om de knikken te verwijderen en laat het drogen.
Als ik met een delicaat garen zoals mohair of een nieuwigheidsgaren werk, ben ik extra voorzichtig omdat deze garens de neiging hebben om in de knoop te raken.
Je garen terugspoelen
Ik raad ten zeerste aan om je garen eerst voorzichtig te wassen om de knikken te verwijderen en het dan, zodra het droog is, met de hand op te wikkelen of op een snelwikkelaar te leggen en een garenwinder te gebruiken om een nette garencake te creëren.
Begin opnieuw met breien
Zodra ik mijn breiproject met succes heb voltooid en het garen heb teruggespoeld, begin ik opnieuw met breien. Ik gebruik zulke levenslijnen als er moeilijke patroonherhalingen zijn, om ervoor te zorgen dat ik niet nog een keer dezelfde fout maak.
Reddingslijnen fungeren als vangnet door op regelmatige afstanden een contrasterend garen of draad door een rij steken te rijgen, waardoor er effectief een veiligheidslijn door de steken ontstaat. Deze techniek helpt me gemakkelijker steken op te pikken als ik mijn breiwerk opnieuw moet uitwerken.
Veelgestelde vragen over kikkeren bij het breien
Hoe verschilt kikkeren van knutselen bij breien?
Kikkeren en knutselen zijn beide technieken die worden gebruikt om fouten bij het breien te corrigeren. Bij Froggen gaat het om het ontrafelen van meerdere rijen of het hele project, terwijl bij knutselen het ongedaan maken van steek voor steek ongedaan wordt gemaakt, waarbij achteruit door het project wordt gewerkt.
Tinken gaat langzaam maar nauwkeurig, terwijl kikkeren sneller gaat, maar nog steeds tijd en zorg vereist bij het oppakken van steken daarna.
Wat is de beste manier om kikkerribben te maken?
Het maken van ribbels kan wat lastiger zijn dan het uitrafelen van eenvoudige steken, omdat de afwisselende rechte en averechte steken meer aandacht vereisen.
De beste aanpak is om het rustig aan te doen. Maak elke steek één voor één ongedaan en let op wat voor soort steek het is.
Als u een averechte steek tegenkomt, zorg er dan voor dat u deze vanaf de achterkant ongedaan maakt, en als het een gebreide steek is, maak deze dan vanaf de voorkant ongedaan. Dit zal helpen de integriteit van het ribbelpatroon gedurende het hele proces te behouden.
Hoe pak je steken op na het kikkeren?
Het oppakken van steken na het kikkeren vereist wat geduld en zorg. Zorg er eerst voor dat u met de juiste kant van uw project naar u toe werkt.
Leg het project plat op een tafel en steek de breinaald voorzichtig door de lussen van elke steek in de rij waar u bent gestopt met Frogmen. Zorg ervoor dat de lussen goed op de naalden zitten.
Het kan helpen om een kleinere, puntige naald te gebruiken. Zodra alle steken op de breinaald staan, kunt u doorgaan met breien zoals normaal.
Kan ik kikkergaren hergebruiken voor het breien?
Ja, je kunt kikkergaren zeker hergebruiken voor het breien. Het is volkomen normaal dat garen knikken en bochten bevat doordat het eerder is gebreid. Ik raad aan dat je het kikkergaren kunt wassen en blokkeren om de textuur glad te strijken voordat je het opnieuw gebruikt.
Zorg ervoor dat u het garen voorzichtig tot een bol of streng wikkelt, zodat het niet in de war raakt of gedraaid raakt tijdens het opbergen of als u er opnieuw mee breit.